Вітання

Голови Вінницької обласної Ради

Олійника Анатолія Дмитровича

Фестиваль борщу «Театр на городі» відзначив ювілейну дату Роздрукувати

21  вересня  відбувся Всеукраїнський фестиваль борщу «Театр на городі», який проходить вже десятий рік поспіль. На  ювілейне свято були запрошені депутат обласної Ради Володимир Зарічанський. Унікальний і єдиний в Україні «Театр на городі» створила заслужена журналістка України Ганна Секрет на батьківській садибі у селі Правилівка Оратівського району. Слава про мистецькі проекти «Мамині рушники», «Хустка тернова», «Молитва за Україну», «Єднаймося, люба родино» вийшла далеко за межі нашої області.

Ювілейний всеукраїнський фестиваль борщу зібрав фольклорні колективи, поетів, письменників, артистів, але головне – кухарсько-мистецькі команди з Вінницької, Хмельницької, Житомирської, Київської, Кіровоградської, Полтавської та Черкаської областей.

43 фольклорні колективи завітали на свято, аби презентувати свій унікальний рецепт українського борщу. Присмачені народними піснями, жартами і примовляннями ці страви мали особливий смак.

– Борщ із прадавніх віків славився своєю цілющою силою. У нашого народу побутують своєрідні традиції його приготування, – зазначила постійний член журі фестивалю, завідувач навчально-наукової лабораторії з етнології Поділля, факультету історії, етнології та права ВДПУ ім. М.Коцюбинського Тетяна Пірус. – Кожна господиня вдавалася до своїх хитрощів, аби борщ був найсмачнішим. Основною умовою фестивалю було те, щоб кожен прийшов зі своєю ложкою і гарним настроєм. Бо, як кажуть господині, як борщ звариш, так він і буде смакувати.

До ювілейного фестивалю Ганна Секрет підготувала книгу "На борщах зростає Україна". Це своєрідний літопис фестивалів, у ній зібрані рецепти борщів, пісні, вірші та жарти, з якими їх подавали. Ілюструють книгу понад 300 світлин.

За це десятиліття до Правилівки привезли близько 500 борщів. У різні роки смакували секретну страву Ганна Чубач, Петро Перебийніс, Ніна Гнатюк, Людмила Алфімова, Микола Янченко, гурти "Мокоша" та "Лісапетний батальйон". Щороку майже півсотні колективів варять борщі за особливими рецептами. І в кожного свій секрет – квашена капуста, буряки чи яблука, гриби, чорнослив, або зерна граната, і навіть мед.

Кулінарні здібності та багатство народних традицій і звичаїв, які щедро дарували колективи  свята, оцінювало професійне журі, яким було нелегко, адже серед такої кількості талановитих учасників вибрати  потрібно було найкращих.

Повернутись Створено: 22 вересня 2017 року, 16:27 Переглядів: 1474

Логін: *

Пароль: *

E-Mail: *

Пароль: *


Ще не зареєстровані? Реєстрація