У Вінниці відбувся круглий стіл «Проблеми і перспективи експортного потенціалу Вінниччини в умовах війни та післявоєнної відбудови». Участь у заході взяв заступник голови обласної Ради Анатолій Ткач, депутати обласної ради, співробітники виконавчого апарату.
Мета круглого столу – надання необхідних знань та компетенцій експортерам Вінниччини для ефективної роботи на зовнішніх ринках, а також розширення можливостей та посилання експортної спроможності бізнесу Вінницької області.
Заступник голови обласної Ради Анатолій Ткач привітав учасників заходу і зазначив, що обговорюється важлива тема, адже вона стосується економіки та економічної безпеки.
- На Вінниччині щодня звучить тривога, але ми вважаємося тиловою областю. На сьогодні в області проживає майже 130 тисяч переселенців, людей із прифронтових зон. До нас релокувалися близько 400 суб’єктів бізнесу. Наш експортний потенціал – продукція АПК, машинобудування, яке стосується аграрної сфери. Вінниччина – аграрна область, її потенціал в цьому напрямі – дуже великий. Потужність нашої області може здивувати, – звернувся до присутніх Анатолій Ткач.
Він зазначив, що в регіоні потужно працює агрокластер «АгроВін», який об`єднує виробників і постачальників сільгосппродукції, переробників та науковців. Нині до агрокластера входять 64 підприємства. І на сьогодні є напрацювання для співпраці з африканськими країнами - з експорту вінницької продукції в Африку.
Регіональна координаторка ПРООН у Вінницькій області Анастасія Ланіна зазначила, що захід проходить у рамках проєкту «Підтримка інклюзивного економічного розвитку в Україні шляхом поєднання просування експорту з регіональним розвитком та Цілями сталого розвитку», який фінансується Урядом Німеччини і реалізується GIZ. Вона відзначила, що всі проєкти, спрямовані на розвиток області та посилення потенціалу регіону, підтримуються обласною владою.
Директорка Агенції регіонального розвитку Вінницької області Єлизавета Савчук презентувала Агенцію і її можливості допомоги щодо для бізнесу.
Під час круглого столу присутні обговорили практичні можливості українського бізнесу для виходу на нові експортні ринки. У рамках заходу пройшов воркшоп на тему проведення міжнародних досліджень та вибору міжнародних ринків з метою формування стійних стратегій підприємств на міжнародних ринках. Представник Вінницької митниці розповів про отримання спрощень для підприємств, а представники Головного управління Держспоживслужби проінформували про основні вимоги до експорту харчових продуктів та зерна.
Учасникам представили інструменти підтримки експортерів від Офісу з розвитку підприємництва та експорту, а також – історії успіху та досягнення підприємств у виході на міжнародний ринок.