За ініціативи першої леді Олени Зеленської започатковано розробку та імплементацію реформи системи харчування в закладах освіти України. На Вінниччині планується проведення обласного форуму з питань реалізації Стратегії реформи шкільного харчування на період до 2027 року. 30 серпня перша заступниця начальника обласної військової адміністрації Наталя Заболотна, заступник голови обласної Ради Ігор Івасюк, співробітники обласної військової адміністрації взяли участь в організаційному засіданні з представниками Проєктного офісу реформи системи шкільного харчування.
Під час наради керівник Проєктного офісу Орест Степаняк окреслив чотири основні цілі Стратегії реформи. Зокрема, йшлося про фінансування харчування дітей в освітніх закладах за кошти місцевих бюджетів територіальних громад; модернізацію харчоблоків та використання трьох базових моделей: базова кухня, опорна кухня та фабрика-кухня; кадровий та технологічний потенціал як механізм залучення фахівців та підвищення кваліфікації існуючого персоналу; комунікація – тренд здорового та корисного харчування.
– Вінниччина готова впроваджувати реформу здорового харчування у шкільній системі. У першому півріччі 2023 року одноразовим гарячим харчуванням було охоплено 71% учнів, які навчалися офлайн або на змішаній формі навчання. Серед них – школярі 1-4 класів та пільгових категорій, – каже заступник голови обласної Ради Ігор Івасюк. – В області послугою кейтерингу зараз користуються 8 закладів загальної середньої освіти, аутсорсингу – 45. Загалом 497 шкіл використовують у своєму меню страви з рецептурного збірника Євгена Клопотенка. Також проводиться робота щодо організації окремого харчування для дітей з особливими дієтичними потребами.
Учасники наради обговорили основні аспекти підготовки до обласного форуму та озвучили низку пропозицій щодо організаційних моментів.