Фото без опису

Голова Вінницької обласної Ради

Соколовий Вячеслав Петрович

Перелік нематеріальної культурної спадщини Вінниччини поповнився новим елементом Роздрукувати

До Вінницького обласного переліку нематеріальної культурної спадщини включено елемент від Мурованокуриловецької територіальної громади – «Традиція приготування печеної риби на соломі». Таке рішення ухвалили у квітні на засіданні Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини.

– Село Наддністрянське розкинулось на берегах річки Дністер, тому дністрова риба панувала на кожному столі наших пращурів, смакує наддністрянцям та їх гостям вона й сьогодні. З глибини століть до нас дійшла традиція приготування печеної риби на соломі. Ця страва готувалась як у будні, так і на свята. Дійшовши до сьогодення, вона стала одним із делікатесів сучасної української кухні та візитівкою села Наддністрянське, – повідомили у Вінницькому обласному центрі народної творчості. – Основним носієм цієї страви була Василина Ланецька (1905 р.н.), яка перейняла технологію приготування печеної риби на соломі від своєї мами. Відповідно до досліджень, перші згадки про цю страву з’явились понад 200 років тому. Нині носієм даної страви є Тетяна Гринь, перейнявши технологію приготування риби від своєї мами Василини. Завдяки їй ця страва побутує і сьогодні у селі Наддністрянському, і тільки тут її можна скуштувати. Бо в жодному селі Мурованокуриловецької територіальної громади не практикувалась така технологія приготування риби.

Зазначається, що страва смакує і в холодному, і в гарячому вигляді.

Повернутись Створено: 2 травня 2025 року, 10:07

Логін: *

Пароль: *

E-Mail: *

Пароль: *


Ще не зареєстровані? Реєстрація