Микола Азаров вивчав агропромисловий комплекс Вінниччини
2 серпня на Вінниччині з робочою поїздкою перебував Прем’єр-міністр України Микола Азаров. Мета візиту очільника уряду − ознайомитися з агропромисловим комплексом області та провести нараду з питань розвитку цукрової галузі та перспектив виробництва біоетанолу в Україні. Участь у нараді взяли Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк, голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради України Григорій Калетнік, голова Вінницької облдержадміністрації Микола Джига, голова обласної Ради Сергій Татусяк, керівники профільних управлінь, власники цукрових заводів.
Микола Азаров зауважив, що помітив очевидні зрушення в агропромисловому комплексі Вінницької області, зокрема, у вирощуванні зернових, овочів і фруктів, тваринництві. «Хотів в цьому особисто переконатися», − прокоментував Прем’єр-міністр мету своєї поїздки на Вінниччину.
Відтак своє перебування в регіоні очільник Кабінету міністрів розпочав із зустрічі з керівниками та колективами сільгосппідприємств. Зокрема, у селі Василівка Тиврівського району Микола Азаров та Микола Присяжнюк урочисто відкрили холодильний комплекс для зберігання плодово-ягідної продукції потужністю зберігання 18 тис. тонн.
− Це перший такий комплекс в Україні. Я радий, що він відкрився саме на Вінниччині. Через 3-4 роки такими холодильниками буде забудована вся Україна, − повідомив М.Азаров.
Безпосередньо під час наради глава уряду зазначив, що цьогоріч Україна очікує виробництво цукру близько 2,1 млн. тонн при потребі 1,9 млн. тонн. У зв’язку з цим уряд на сьогодні займається пошуком зовнішніх ринків для експорту вітчизняного цукру.
За словами Прем’єр-міністра, з метою розвитку цукрової галузі уряд може піти на деякі привілеї для цукровиробників. Зокрема, вже сьогодні розглядається можливість зниження для них кредитних ставок і переглядаються окремі податкові зобов’язання.
Разом з тим, М.Азаров поставив перед цукровиками низку завдань, вирішення яких сприятиме розвитку галузі. Це − науковий підхід до селекції сортів та збільшення цукристості коренів, оновлення основних фондів виробництва, застосування новітніх технологій тощо.
Від цього, за словами глави уряду, великою мірою залежатиме, чи стане Україна базовою країною для постачання продовольства у країни світу, що потерпають від голоду. Наразі влада держави веде перемовини про таку можливість з ООН.
Наостанок очільник Кабміну подякував цукровикам за роботу і гарні показники галузі у поточному році.