25 червня у Вінницькому торговельно-економічному інституті розпочалася Міжнародна конференція «Еногастрономічний туризм – драйвер розвитку туристичних дестинацій» у рамках Vinnytsia Wine Days. Участь у конференції взяли перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова, голова обласної Ради Вячеслав Соколовий і його заступник Дмитро Чаленко, Вінницький міський голова Сергій Моргунов із заступником Андрієм Очеретним, керівниця проєктів національного та міжнародного напрямків Державного агенства розвитку туризму Єлизавета Конопльова та голова громадської спілки «Укрсадвинпром» Володимир Печко.
– Ще 10 років тому мало хто з нас міг уявити, що ми тут, у Вінниці, будемо говорити на тему вина й усього того, що з ним пов’язано, – сказав голова обласної Ради Вячеслав Соколовий. – Є багато різних чинників, чому Вінниччина поступово стає регіоном, де виробляється не тільки хліб, молоко, м’ясо та цукор – уже можемо заявляти про те, що Вінниччина стає виноробним краєм.
Вячеслав Соколовий нагадав, що на Вінниччині створений агрокластер «АгроВін», одним із напрямів якого може стати виноробство.
– Це надзвичайно важливо як в економічному аспекті, так і розвитковому. Та розвивати будь-що без науки – важко. Тому дуже знаково, що ми проводимо цей захід у торговельно-економічному інституті,– зазначив голова обласної Ради.
Із вітальним словом до учасників конференції звернувся також Вінницький міський голова Сергій Моргунов.
– У Вінниці вперше відбувається такий фестиваль – Дні винної культури, – сказав Сергій Моргунов. – Виноробство – це культура, наука, майстерність та важка праця. Знаю, що раніше такі фестивалі проходили в Одесі. Дякую організаторам, що ми можемо провести Vinnytsia Wine Days на Вінниччині. Сподіваюсь, це стане традицією.
Перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова наголосила, що продовжувати, розвивати та підтримувати підприємницьку діяльність сьогодні – це теж боротьба.
– Зміцнювати економіку – означає допомагати Збройним Силам України здобувати перемогу. Ще до повномасштабного вторгнення росії Міністерство закордонних справ розробило та запустило п'ятирічну стратегію публічної дипломатії, одним із напрямів якої є гастродипломатія. І її складова – винна дипломатія, – зазначила Еміне Джапарова. – Повномасштабна агресія змусила нас оперативно переорієнтуватися. Наразі головний фокус публічної дипломатії спрямований на зовнішньополітичні цілі держави в часи війни. Наша держава без перебільшення – тренд у різних сферах і на різних континентах. Усе, що пов'язано з Україною, стало модним серед мільйонів людей по всьому світу. Тому наше спільне завдання – задовольнити цей підвищений запит іноземної аудиторії. Ми маємо презентувати Україну світові не тільки через ті виклики, які зараз маємо, але й розповідати про Україну як про сучасну країну з давньою самобутньою історією, культурою і традиціями, з чудовими, сміливими та креативними людьми.
Метою Міжнародної конференції «Еногастрономічний туризм – драйвер розвитку туристичних дестинацій» є сприяння розвитку еногастрономічного туризму в Подільському регіоні з центром у місті Вінниця, шляхом демонстрації найефективніших проєктів, розбудови нетворкінгу між основними стейкхолдерами та інтеграції до національних та міжнародних структур, які координують ено- та гастрономічний туризм. Її учасники обговорюватимуть еногастрономічний туризм як зростаючий сектор світового туристичного ринку, інноваційні проєкти у сфері еногастрономічного туризму та потенціал регіональних кухонь у створені туристичних продуктів. Триватиме захід до 17:00 25 травня, а Vinnytsia Wine Days – впродовж 25-28 травня.